Egy DAC-drukkert előzetes határozattal kitiltottak a stadionból, a rendőrség vélhetően először alkalmazta ezt a módszert

Rendőrgyalázásért precedensértékű kitiltás

 

Precedensértékűnek számít, hogy egy DAC-szurkoló előzetes határozat értelmében jövő februárig nem látogathatja csapata mérkőzéseit – a sportrendezvények szervezéséről szóló, február 1-jétől hatályban lévő törvény értelmében most először alkalmaztákeztamódszert.

 

Rendőrgyalázó rigmusok

A rendőrség azzal gyanúsítja a negyvenéves dunaszerdahelyi Rolandot, hogy a labdarúgó Fortuna Liga 11. fordulójának DAC–Slovan mérkőzésén rendőrgyalázó rigmusokat kiabált megafonba, és görögtüzeket is használt, tájékoztatott Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője. Mindkét szabálysértés kimeríti a törvényben definiált lelátói erőszak fogalmát, amelyért előzetes határozattal ki lehet tiltani a vétkest a stadionból, amíg a szabálysértési eljárás le nem zajlik. A gyanúsított februárig nem látogathatja a DAC mérkőzéseit. A lelátói erőszak 1500 euróig terjedő pénzbírsággal és a mérkőzésekről való akár ötéves kitiltással büntethető (a rizikós mérkőzéseken elkövetett szabálysértésekért az összeg a duplája is lehet, de a mostani DAC–Slovan nem kapott ilyen minősítést). A rendőrség közlése szerint a DAC–Slovan mérkőzéssel kapcsolatban más személyeket is gyanúsítanak pirotechnikai eszközök használatával.

 

Ez az első eset

A kockázatot jelentő szurkolókat nyilvántartó elektronikus rendszer egyelőre nem működik, ám úgy tudjuk, a DAC-szurkoló kitiltása az első ilyen eset az országban.

 

„Információim szerint ez valószínűleg az első ilyen kitiltás, nincs meg azonban minden információm a rendőrség munkájáról. A munkaértekezleteken arra biztattuk a rendőrséget, hogy igyekezzen alkalmazni ezt a megelőző módszert” – tudtuk meg Peter Sepešitől, a Szlovák Labdarúgószövetség végrehajtó bizottsági tagjától, aki a törvény kidolgozásában is segédkezett. Denisa Baloghovánál, az országos rendőr-főkapitányság szóvivőjénél arról érdeklődtünk, korábban is tiltottak-e ki már szurkolókat a stadionokból, és ha igen, mely klubok drukkereiről van szó. „A rendőrség nem rendelkezik ilyen statisztikával” – válaszolta a szóvivő.

 

Mi a lelátói erőszak?

A törvény értelmében lelátói erőszaknak számít a pirotechnikai eszközök és fegyverek használata; más államok jelképeinek becsmérlő vagy a közrend megzavarására alkalmas használata; az alapvető emberi jogokat becsmérlő szlogenek használata; más nemzeteket, fajokat, etnikai csoportokat vagy vallásokat gyalázó szlogenek használata; tárgyak dobálása a játéktérre; a szervező engedélye nélküli belépés a játéktérre; szervező, főrendező, biztonsági menedzser, biztonsági ember, városi rendőr, rendőr, szövetségi ellenőr vagy önkéntes sértegetése verbálisan vagy más módon, de az is, ha valaki akadályozza a sporteseményre való nyugodt beléptetést vagy az onnan való kilépést.

 

A drukker is feljelentést tehet

A fentiekből kitűnik, hogy a bíró kivételével senkit sem szabad gyalázni egy sporteseményen, a fekete bőrű játékosokkal szembeni huhogás vagy a magyarellenes rigmusok skandálása is lelátói erőszaknak számít.

 

Denisa Baloghovától megtudtuk, hogy a rendőrségi eljárást elvileg a sportrendezvény szervezőjének kellene kezdeményeznie, de a rendőrség is kezdeményezheti saját hatáskörében, valamint a sértegetett játékos vagy az eseményen jelenlévő szurkoló is.

 

Értesüléseink szerint a DAC–Slovan mérkőzésen történtek miatt a rendőrség saját hatáskörében indított eljárást.

(BŐD TITANILLA, Új Szó, 2014. október 2.)