Kétcsoportos lehet a II. labdarúgóliga

 

A bajnokságok rendszerének átszervezése is téma lesz a Szlovák Labdarúgó-szövetség pénteki közgyűlésén Liptovský Jánban. A tervezet szerint a II. liga kétcsoportos lenne, a keleti és a nyugati csoport legjobb csapatai tavasszal a rájátszásban találkoznának.

 

Ha a küldöttek elfogadják a tervezetet, a 2014/2015-ös szezontól lépne életbe. A Corgoň Liga lebonyolítási rendje nem változna, továbbra is 12 csapat alkotná, amelyek szezononként háromszor találkoznának egymással.

 

A hivatalos tervezet

 

A Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség honlapján megtalálható tervezet alapján a II. ligát keleti és nyugati csoportra osztanák (erre korábban nem volt példa), mindkettőben 12-12 csapat szerepelne. Az alapszakaszban a csapatok oda-vissza alapon találkoznának a csoportjukon belül, így 22 fordulóra kerülne sor.

 

Az alapszakasz végeztével a két csoport legjobb hat-hat együttese jutna a közös, már országos szintű rájátszásba. A csapatok csak az egymás elleni eredményeiket vinnék magukkal, s a másik csoport hat csapatával oda-vissza alapon találkoznának, vagyis itt még 12 meccset játszanának. Ezzel a bajnokság 34 fordulós lenne, ami csak eggyel több a jelenlegi 33-nál. A rájátszás győztese feljutna az élvonalba.

 

A 7–12. helyen végzett csapatok egymás között még egyszer játszanának, mindenki mindenkivel, oda-vissza alapon. Ez 10 meccset jelentene. Az utolsó helyezett biztosan kiesne, a többi kieső száma azon is múlna, ki jut fel a II. ligából, s ki esik ki az élvonalból.

 

A III. ligának négy 16 csapatos csoportja lenne: Kelet, Közép, Nyugat és Pozsony, ezek már a négy regionális futballszövetség hatáskörébe tartoznának. A bajnokok feljutnának a II. ligába.

 

Vitatható pontok

 

A holnap a küldöttek elé terjesztendő javaslatnak azonban több vitatható pontja van. Ha a négy III. ligás csoport győztese mind felkerül, akkor nyilvánvaló, hogy négy kiesőnek is lennie kell, tehát a II. liga keleti és nyugati csoportjából is biztosan kiesne két-két csapat.

 

Aránytalannak tűnik, hogy míg az egy feljutó helyért 12 csapat küzd, addig hat csapat csatázik a két (de akár bizonyos körülmények folytán három) kieső hely elkerüléséért.

 

Mivel a rájátszásba az 1–6. helyen végzett csapatok csak az egymás elleni eredményeiket viszik magukkal, az alapszakasz vége felé (amikor már kezd kirajzolódni, ki lesz benne az első hatban, és ki nem) fordulónként több olyan meccset is rendezhetnek, amelynek csak az egyik csapat számára lesz tétje: a kiesés ellen harcoló gárdának kell a pont, a rájátszásba bekerülőnek pedig nem.

 

A 12 csapatos rájátszás pedig azt valószínűsíti, hogy legfeljebb négy-öt gárda fog ténylegesen küzdeni a feljutásért, a többiek pedig jól ellesznek a langyos vízben, hiszen tudják, már semmiképpen sem eshetnek ki.

 

A bajnokság ilyen lebonyolítása csak felesleges teret adna a machinációknak.

 

Esne a színvonal?

 

A javaslat támogatói elsősorban azt emelik ki, hogy a klubok sokat spórolhatnának az utazási költségeken, hiszen csak a rájátszásba került csapatoknak kellene az ország másik végébe utazniuk, s vélhetően az első hatba azok az együttesek kerülnének, amelyeknek jobb az anyagi helyzetük.

 

A III. ligás klubok érthetően örömmel fogadnák a változást, hiszen az átszervezéskor könnyen feljuthatnának a második vonalba, amely 12-ről 24 csapatosra fog bővülni. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a II. liga kettéválasztásával felhígulna a mezőny, s esne a bajnokság színvonala.

 

A keletiek azért is ellenezhetik a javaslatot, mert a keleti csoport jellemzően sokkal nagyobb területet fedne le – Garamszentkereszttől Nagymihályig, Námestovótól Rimaszombatig –, vagyis számukra minimális lenne a spórolás, legfeljebb két hatvan kilométeren belüli ellenfelük lenne. A nyugati csoportban azonban akár nyolc csapat is lehetne hatvan kilométeres körzeten belül.

 

Értesüléseink szerint a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség honlapján elérhető tervezetnek vannak különféle más verziói is, például van olyan javaslat is, hogy a rájátszás 2. helyezettje játsszon osztályozót a feljutásért a Corgoň Liga utolsó előttijével. A részletek ezért még változhatnak, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a II. liga kettéosztását elfogadják a küldöttek, mivel erről előzetesen mind a négy regionális futballszövetség megegyezett.

 

MIT SZÓLNAK A TERVEZETHEZ A KLUBOK?

 

Domik Attila, a II. ligás rimaszombatiak csapatvezetője:

Mi a változás ellen fogunk szavazni, mert a II. liga két csoportra bontásával csökkenne a bajnokság színvonala. Gyakran játszunk magyar NB II-es csapatokkal, és ott a gyakorlatban láthatjuk a különbséget. A Kazincbarcikát például tavaly nyáron 8:0-ra vertük… Szerintem a két legfelsőbb osztálynak országos szintűnek kellene lennie. Ráadásul a tervezet alapján nem is nagyon tudnánk spórolni, mert tavasszal jó esetben úgyis az ország másik felében lévő csapatokhoz kellene utaznunk.

 

Csutora Norbert, a II. ligás somorjaiak klubelnöke:

Én támogatom a javaslatot. Szerintem a nyugati csoportban nem esne a színvonal, hiszen, ha jól tudom, még Zsolna és Besztercebánya környéke is ide tartozna, vagyis az élvonalbeli gárdák B csapatai is valószínűleg ebben az osztályban játszanának. A nézőszámra is jó hatással lehetne a változtatás, hiszen ha a nagymihályiak vagy a bártfaiak jönnek hozzánk, az semmit nem mond a nézőnek, de így minden meccs derbi lenne. A fő probléma viszont szerintem a szlovák futballban nem az, milyen rendszerű a bajnokság, hanem az, hogy nincs pénz a klubokban. A kétcsoportos II. ligával sokat lehetne spórolni. Egy keleti kiutazás nagyjából 1200 eurónkba kerül. Mi újoncok vagyunk a II. ligában, s elmondhatom, a III. ligánál 80 000 eurónál többe kerül ebben az osztályban szerepelni, úgy, hogy a játékosaink, akik nem profik, tehát nincs fizetésük, itt sem kapnak magasabb diétapénzt.

 

Érsek József, a II. ligás dunaszerdahelyiek alelnöke:

Jónak tartjuk, és természetesen támogatjuk a javaslatot, hiszen így mindenképpen csökkenni fognak az utazási költségek. Nonszensz, hogy a jelenlegi II. ligás csapatoknak messzebbre kell utazniuk, mint az élvonalbeli együtteseknek. A klubok többsége anyagi gondokkal küzd, ezért biztosra veszem, hogy a Szlovák Labdarúgó-szövetség holnapi közgyűlésén a küldöttek áldásukat adják az átszervezésre. Szerintünk néhány dolgon lehetne még csiszolni a javaslaton, például a II. liga második helyezettje osztályozót játszhatna a Corgoň Liga 11. helyezettjével az élvonalbeli szereplésért.

 

Pinte Attila, a II. ligás szenciek másodedzője:

Szerintem van logika a javaslatban, a klubok sokat meg tudnának spórolni az utazási költségen. Azt látva, hogy milyen anyagi helyzetben vannak jelenleg a klubok, ez biztosan jót tenne.

 

Jaroš László, a II. ligás vágsellyeiek menedzsere:

Mindenképpen támogatjuk a javaslatot, így az alapszakasz során nem kell az ország keleti részébe utaznunk. Jóval attraktívabb is lesz a pontvadászat, mert több lesz a környékbeli derbi, a szurkolók számára is sokkal vonzóbb ellenfélnek számítana a szeredi, a galántai vagy az érsekújvári együttes, mint például az alsókubini vagy a liptószentmiklósi csapat.

 

Ján Šuľa, a III. ligás lévaiak elnöke:

Szükség van az átszervezésre, teljes egészében támogatjuk a javaslatot. Jó ötletnek tartjuk, hogy két csoportra osztják a II. ligát, hiszen így nem kell olyan messzire utazni az együtteseknek, ezzel jelentősen csökkennek a klubok kiadásai. Szlovákiában a sport támogatására semmiféle adókedvezmények nincsenek, a legtöbb helyen a klubok sorsa a magánvállalkozóktól és a cégek szponzorálásától függ. Az is fontos, hogy az eddiginél több lesz a környékbeli rangadó, így vonzóbb lesz a bajnokság. Azt is helyeseljük, hogy a rájátszásban tizenkét csapat küzdjön az egyetlen feljutó helyért, mert az élvonalba tényleg csak a legjobb mehet. Az ottani klubok költségvetése jóval magasabb, mint a II. ligásoké.

 

Nikola Bukovič, a III. ligás érsekújváriak menedzsere:

Egyetértünk a javaslattal, hogy a 2014/15-ös idénytől a második vonalban két csoportban zajlik majd az alapszakasz. Ezzel sok pénzt spórolnak meg a klubok, és remélem, többé már nem fordul elő, hogy valamelyik csapat anyagi okok miatt menet közben kilép a bajnokságból, vagy röviddel a pontvadászat megkezdése előtt derül ki, hogy nem vállalhatja a II. ligás szereplést. A szepsiek kilépése után most is jöttek a gyors osztályozók, amelyek kimenetele az alacsonyabb osztályú bajnokságokat is érintette. Egyébként úgy tudom, még elképzelhető változás az eredeti javaslatban, és végül nem 12, hanem 14 együttes játszik majd a II. liga egy-egy csoportjában.

 

Az eddigi rendszerek

 

- 1993/94–1995/96: Az élvonalban 12 csapat szerepelt, az alapszakasz után két részre osztották a mezőnyt, az első hat a bajnoki címért, az utolsó hat a bentmaradásért játszott. A II. ligában 16 gárda szerepelt.

 

- 1997/98–1999/2000: Tizenhat csapat játszott az élvonalban, oda-vissza alapon, a második vonalban 18 együttes játszott.

 

- 2000/2001–2005/2006: Az élvonalban tíz csapat volt, négyszer találkoztak egymással oda-vissza. A II. ligát 16 klub alkotta.

 

- 2006/2007: Az élvonalban tizenkét gárda játszott, miután mindenki mindenkivel találkozott, az első nyolc a bajnoki címért folytatta, az utolsó négy pedig kiegészülve a tizenkét csapatos II. liga első négy csapatával a bentmaradásért, illetve a feljutásért oda-vissza alapon játszott. Az első négy következő évben is az élvonalban folytathatta.

 

- 2007/2008 – mostanáig: Az ún. skót rendszerben az élvonal, illetve a II. liga tizenkét csapata 33 fordulós bajnokság során háromszor találkozik minden ellenféllel.

(BŐD TITANILLA, sz.z., Új Szó, 2013. február 21.)