A Spartak Trnava ellen kezdi a bajnokságot a DAC labdarúgócsapata

A cél a középmezőny

 

Dušan Chytil menedzser (balról), Štefan Horný vezetőedző (középen) és Jaroslav Hílek csapatkapitány

a DAC idénynyitó sajtótájékoztatóján

(Somogyi Tibor felvétele)

Holnap este (19.30) a Spartak Trnava ellen kezdi meg a szezont a DAC labdarúgócsapata. Štefan Horný vezetőedzőnek a felkészülés során sok ideje ráment a próbajátékosokra, de úgy érzi, erősödött a csapata.

 

A sárga-kékek a 2011/2012- es idényben szeretnék elkerülni a kiesés elleni harcot. „Nincs hivatalos célkitűzés, de jó lenne szép futballt játszani, s a középmezőnyben végezni” – mondta Dušan Chytil, a DAC sportigazgatója.

 

A dunaszerdahelyiek Németh Krisztián másodedző vezetésével kezdték meg a felkészülést, egy hét után vette át a csapatot Štefan Horný. A gárda hét előkészületi mérkőzést játszott, egyszer nyert, kétszer döntetlenezett, ötször pedig kikapott, gólkülönbsége 5:11 volt. „A felkészülés során mindig az a gond, hogy óriási a játékosok fluktuációja. Sok felkészületlen, rossz kondíciójú, esetleg sérült futballista érkezik próbajátékra a menedzsere nyomására. Mindegyiküket meg kell néznünk, sokszor feleslegesen, hiszen kiderül, nem ütik meg a kívánt szintet. Egy Paľo Sedlákot nem kell próbajátékra hívni, mert ismerem, pontosan tudom, mire képes, az alacsonyabb osztályú külföldi bajnokságokból érkező focisták azonban elveszik az ember idejét” – nyilatkozta kissé mérgelődve Horný, aki azt is megjegyezte, fontosnak tartja játékosai egészségét, ezért nem örült annak, hogy 48 óra leforgása alatt egy ausztriai és egy budapesti edzőmeccset is játszott a csapat.

 

„Az előkészületi mérkőzéseken ilyen-olyan okokból sosem állhatott fel legjobb tizenegy, éppen ezért igazán majd csak a bajnokik mutatják meg a csapat erejét. Szerintem erősödött a gárda. Sikerült megszereznünk néhány jó futballistát, a csatársorba visszatért Harsányi Zoltán, leigazoltuk a kongói Dzon Delarge-ot. A középpályán Pavol Sedlák nagyon hasznos lehet, a kapus Pavel Kováč pedig tartja a frontot hátul” – mondta Horný az új szerzeményekről.

 

A DAC keretében 22 futballista szerepel, köztünk Nkendo és Hassan is, de mindketten elmentek valahová próbajátékra. Hrabáč visszatért egy napra Dunaszerdahelyre, de nagyon gyorsan meggondolta magát, és hazament Sokolovba. Rajta kívül Novota (Rapid Wien), Halimi és Filo (vendégjátéka lejárta után visszatért a besztercebányai Duklába) távozott a csapattól. Melinho sorsa még kérdéses, ám hivatalosan még a DAC játékosa. Ďurica rögtön a felkészülés elején megsérült, s fél évre kidőlt, Boyát műtötték, s csak két-három hét múlva lesz bevethető.

 

„Szeretnénk olyan teljesítményt nyújtani, mint tavaly ősszel, amikor veretlenségi sorozatunknak köszönhetően az 5. helyig felkapaszkodtunk a táblázaton – jelentette ki az idénynyitó sajtótájékoztatón Jaroslav Hílek csapatkapitány. – Több olyan véleményt olvastam, hogy a kiesés réme fenyegethet bennünket, de szerintem elég erős keretünk van ahhoz, hogy elkerüljük a bentmaradásért folytatott harcot.”

 

Az első bajnokit vasárnap este a nagyszombati Spartak otthonában játsszák a sárga-kékek. Ellenfelük csütörtökön még Tiranában játszott EL-meccset, jövő héten pedig vár rájuk a visszavágó. „A Spartak is erősített a nyáron, Vyskočil, Koubský érkezett hozzájuk, ráadásul hazatért Karhan. A kupameccs után viszont fáradtak lehetnek, míg nekünk nincs mit veszítenünk, nincs rajtunk semmilyen nyomás. Bízom a csapatomban” – jelentette ki Štefan Horný.

 

A DAC kerete

 

Kapusok: Pavel Kováč, Kiss Dániel

 

Hátvédek: Ágh Zoltán, Németh Zsolt, Peter Struhár, Roman Konečný, Lénárth Tamás

 

Középpályások: Pavol Ďurica, Jaroslav Hílek, Josip Coric, Králik Csaba, Paul Ntsogo Boya, David Helísek, Pavol Sedlák, Ahmed Hassan

 

Csatárok: Marián Tomčák, Lukáš Matúš, Harsányi Zoltán, Csonka Árpád, Dzon Delarge, Guillaume Nkendo, Jan Kadlec

(bt, Új Szó, 2011. július 16.)