Már kapható Poór Tibor Retro: A nyolcvanas évek focija Dunaszerdahelyen című könyve

 

Tegnap este a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban került sor Poór Tibor Retro: A nyolcvanas évek focija Dunaszerdahelyen című könyvének kereszetelőjére. A keresztapa szerepét a DAC legendás csatártriója, Audi György - Tóth László - Majoros György vállalta. Rajtuk kívül az ünnepi eseményen részt vett az egykori sikeredző Pecze Károly és további hat volt DAC-sztárjátékos: Ján Kapko, Rudolf Pavlík, Petr Kašpar, Ján Hodúr, Karol Krištof és Leškiv Pál.

 

Történelmet írtunk ezen az estén. Valóban történelmet írtunk. Hisz egy futballklub életében mindig rendkívüli alkalomnak számít, amikor könyv jelenik meg róla. Legyen az a klub 15, vagy 105 éves. Kiváltképp érvényes ez a DAC-ról, hisz a dunaszerdahelyi futballról kiadott monotematikus könyvek megszámolására egy kezünk ujjai is elegendőek.

 

A mindenki által nagyrabecsült Sidó Ferenc-Brányik Sándor szerzőpáros két fantasztikus emlékkönyve (A dunaszerdahelyi futball 100 éve, ill. a 100 év 100 legjobbja) mellett még a Batta György-féle Ki a jobb? A DAC! az a három könyv, ami csak a DAC-ról szól.

 

Most kezünkbe került a negyedik kiadvány, amely egy olyan korszakot elevenít fel, amikor a foci még a fociról szólt. Nem üzlet, nem biznisz, nem a meggazdagodás egyik módszere volt. A nyolcvanas évekbe repíti az olvasót, a DAC felemelkedésének és legnagyobb sikereinek korszakába. Lehet a jövőben városunk futballjának számtalan újabb fellángolása, mindig ehhez az időszakhoz - a „nyolcvanas évekhez“ - lesz hasonlítva. Bizonyára voltak negatív oldalai is, de akkor még a közönség szórakoztatása állt a középpontban.

 

És ugyanezt tartotta szem előtt Poór Tibor is, amikor könvyének egyes fejezeteit írta. Nem az eredményekre vagy a számokra alapozza művét. Minden egyes mondatából a korszak hangulata árad ránk. Bevezet minket egy olyan időszakba, amikor a játékosok legfőbb célja a szurkolók kiszolgálása volt és amikor a focinak romantikája volt.

 

Mivel nem vagyok irodalomtörténész, ezért csak kérdezni tudom, nem állítani: Tibor ezzel a könyvvel megalkotott egy új műfajt - romantikus sportirodalom néven? Talán...

 

Ami viszont biztos, azzal, hogy megírta és kiadta művét, bevéste magát a DAC történelmébe. Hisz aki könyvet ír egy klub múltjáról, az maga is részese lesz ennek a történelemnek.

 

És hogy milyen is volt a könyv útja - a kezdetektől a mai napig? 2008 őszén Poór Tibor honlapunkon egy Retro sorozatot jelentetett meg, amelynek nagyon pozitív visszhangja volt. Egyrészt, mert a tartalma egy olyan időszakról szólt, amire szívesen emlékszik minden DAC-drukker. Másrészt a szerző egyedi stílusa olvashatóvá, élvezhetőve tette minden sorát. Ez volt tehát az indítóerő. A többit pedig már olvashattuk a szerző korábbi írásaiban.

 

Zárszóként két mondat Patasi Ferenc úrtól, a könyv egyik szponzorától: „Azért támogattam a könyv kiadását, mert mindenki aki ezzel foglalkozik megérdemli azt. Bánt, hogy kevés ilyen kezdeményezés van, többet kellene foglalkoznunk a DAC múltjával.“ Így legyen!

 

A könyvet honlapunkon keresztül is meg lehet rendelni »»»

 

További forgalmazók:

(A könyv ára a következő helyeken 9,90 Euro)

 

RAMPASKO újságárusok

1. Dunaszerdahely - vasútállomás

2. Dunaszerdahely - buszpályaudvar

3. Dunaszerdahely - kórház

4. Nyékvárkony - Fő utca

5. Ekecs - Fő utca

 

Bíró Tomi újságárusok:

1. Dunaszerdahely - Barátság tér

2. Dunaszerdahely - a Jednota mellett

3. Dunaszerdahely - Fő utca (az adóhivatal mellett)

4. Dunaszerdahely - Fő utca (a postával szemben)

5. Dunaszerdahely - Kukučín utca

6. Dunaszerdahely - Sport utca (piros bódé)

7. Dunaszerdahely - Sikabony

8. Nagylég - a templomnál

 

HOMA PRESS újságárusok:

1. Bős - a Jednota mellett

2. Bős - a templomnál

3. Dunaszerdahely - buszpályaudvar

4. Dunaszerdahely - Észak 1 lakótelep (a Jednotánál)

 

Könyvesboltok:

Családi könyvklub - MAX

Családi könyvklub - Centrum

 

Egyéb helyek:

Városi Művelődési Központ

Patriot klub

Turul Bár

Admiral (Vili Klub)

(nk, 2009. december 04.)