Nyártól ismét alaposan átalakul a szlovák labdarúgó-bajnokságok szerkezete

Bonyolult lebonyolítás

Az újítások, melyek a következő 2006/2007-es évadtól lépnek érvénybe, ezúttal nemcsak a legmagasabb osztályt érintik, hanem az egész honi ligarendszert.

A jégkoronghoz hasonlóan a foci élvonala ezután is a főtámogatóról kapja a nevét, az első jelző az eddigi második ligát ékesíti majd.

Corgoň Liga

Az eddigi 10 helyett 12 csapat játszik majd egymással oda-vissza alapon (22 forduló). Az első nyolc helyezett folytatja a küzdelmeket a bajnoki címért. A pontjaikat viszik magukkal a csapatok, de visszavágós alapon még egyszer megmérkőznek egymással (14 forduló). Az utolsó négy helyezett az I. liga legjobb négy helyezettjével alkot egy külön csoportot, ahol oda-vissza alapon mindenki találkozik mindenkivel. Ők nulláról indulnak, s az első négy kerül fel a Corgoň Ligába. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy lehet négy kieső is, de az is előfordulhat, hogy mindenki bennmarad az élvonalban.

I. liga

A legnagyobb változáson az eddigi II. liga megy át. Nemcsak azért, mert első liga néven fog szerepelni, hanem mert az indulók száma az eddigi 16-ról 12-re csökken. Az alapszakasz 22 fordulója után (mindenki mindenkivel, oda-vissza) az első négy küzd meg a Corgoň Liga négy utolsó helyezettjével a feljutásért. A maradék nyolc csapat változatlan pontszámokkal folytatja a küzdelmeket. Mindenki játszik mindenkivel még két meccset (itthon, idegenben), s az utolsó kettő – területi hovatartozás szerint – kiesik a második liga (az eddigi harmadik) keleti vagy nyugati csoportjába.

II. liga

Az eddigi III. liga résztvevői – területi hovatartozás alapján – két csoportra oszlanak: keletire és nyugatira. Mindkét csoportban 14 csapat versenyzik oda-vissza alapon, mindenki mindenkivel (26 forduló). Itt nem bonyolódnak tovább a küzdelmek, mindkét csoportból az alapszakasz 1. helyezettje kerül fel az I. ligába, és az utolsó kettő esik ki a III. ligába, mely szintén területi alapon 4 csoportra tagolódik (Pozsony, Nyugat, Közép, Kelet).

SZLOVÁK LIGAVÁLTOZATOK

Évad Csapatszám Fordulószám Mérkőzések száma

1993–1996: 12 32 192

1996–2000: 16 30 240

2000–2006: 10 36 180

Változások az élvonalban

1993 óta, mikor különvált a cseh és szlovák labdarúgó liga, több lebonyolítási rendszer alapján is zajlottak a küzdelmek a legfelsőbb osztályban. Az első három szezonban 12 csapat küzdött meg egymással úgy, hogy az alapszakasz 22 fordulója után az első hat a bajnoki címért, míg az utolsó hat a kiesés ellen viaskodott egymással oda-vissza alapon. Ezt követte négy, 16 csapatos évad, ahol klasszikus tavaszi–őszi oda-visszavágók után avattak bajnokot. 2000-ben ismét csökkent a résztvevők száma, ezúttal tízre. A lebonyolítási rendszer nem változott, csak az eddigi két alkalom helyett négyszer mérkőztek meg egymással a csapatok.

KI HOL SZEREPEL?

Corgoň Liga

RUŽOMBEROK

ARTMEDIA

TRNAVA

ŽILINA

NITRA

BANSKÁ BYSTRICA

TRENČĺN

DUBNICA

INTER

KOŠICE

SLOVAN

SENEC

I. liga

PÚCHOV

PREŠOV

LUČENEC

RIMAVSKÁ SOBOTA

MICHALOVCE

ZLATÉ MORAVCE

ŠAĽA

PODBREZOVÁ

MOČENOK (a III. Liga, nyugat-szlovákiai győztes)

A POZSONYI III. LIGA GYŐZTESE

A KÖZÉP-SZLOVÁKIAI III. LIGA GYŐZTESE

A KELET-SZLOVÁKIAI III. LIGA GYŐZTESE

Megjegyzés: Ha a III. liga valamelyik győztese nem él a feljutás lehetőségével, akkor a Humenné, esetleg a DAC indulhatnak helyette.

II. liga – Nyugat

DAC

TRNAVA B

BÁČ

NITRA B

A III. LIGA – NYUGAT 2–6. HELYEZETTJEI

A III. LIGA – POZSONY 2–6. HELYEZETTJEI

II. Liga – Kelet

HUMENNÉ

LIPANY

A III. LIGA – KÖZÉP 2–8. HELYEZETTJEI

A III. LIGA – KELET 2–6. HELYEZETTJEI

III. Liga

POZSONY: 14 csapat – 9 a III. ligából (7–15. hely), 5 a IV. ligából (2 az A csoportból, 2 a B csoportból, a két harmadik helyezett pedig selejtezőt játszik egymással az ötödik kiadó helyért)

NYUGAT: 16 csapat – 9 a III. ligából (7–15. hely), 7 a IV. liga két csoportjából (3 az északnyugati csoportból, 3 a délkeleti csoportból, a két negyedik helyezett pedig selejtezőt játszik egymással a hetedik kiadó helyért)

KÖZÉP: 16 csapat – 7 a III. ligából (9–15. hely), 9 a IV. liga két csoportjából (4 vagy 5 az északi csoportból, 4 vagy 5 a déli csoportból, attól függően, hogy a III. liga kiesője földrajzilag hova tartozik majd)

KELET: 16 csapat – 9 a III. ligából (7–15. hely), 7 a IV. liga két csoportjából (3 az északi csoportból, 3 a déli csoportból, a két negyedik helyezett pedig selejtezőt játszik egymással a hetedik kiadó helyért)

(š, up, Új Szó, 2006. június 2.)

 

Kapcsolódó cikk:

 

nk, 2006. június 01.:

A SZLOVÁK LABDARÚGÓ BAJNOKSÁGOK ELRENDEZÉSE A 2006/07-ES IDÉNYBEN

A Šport c. napilap mai kiadása feltérképezte a bajnokságok átszervezés miatti új, 2006/07-es idénytől érvényes elrendezését. A három legfelsőbb osztályt...

Tovább»